• Inga produkter i varukorgen.
large-desktop
desktop
small-desktop
large-tablet
tablet
small
Bygg din drömpool - Testa vår poolkonfigurator Bygg din pool

Välj rätt uppvärmning Uppvärmning

Miami Pool » Våra swimmingpooler » Uppvärmning

Det finns ingen ekvation eller formel för att räkna ut vilken utrustning för att nå en optimal uppvärmning du ska ha. Börja med att välja utrustning utifrån rekommendationerna. Det är oftast ganska nära verkligheten. Därefter kan vi med våra erfarenheter ge råd baserat på omgivning (sol/skugga/vind), poolskydd och andra förutsättningar. Glöm inte vikten av rätt markisolering och dränering.

Vi hjälper dig självklart att kalibrera utrustning och vattenflöde om du behöverdet.

VÄRMEPUMPAR

Med en av våra värmepumpar installerad i ert poolsystem så kan ni minska uppvärmningskostnaden av poolen med upp till 80%.

Värmepumparna är väldigt enkla att montera. Pumpen placeras utomhus, helst i så soligt läge som möjligt och ansluts direkt på returledningen till poolen. Därefter skall den bara anslutas till elnätet.

Våra luftvärmepumpar är speciellt framtagna för uppvärmning av swimmingpooler och är väldigt effektiva och med en mycket hög verkningsgrad. Pumparna har värmeväxlare av titan/plast för lång livslängd och tål salt- och klorvatten.

Pooltemperaturen är direkt avgörande för njutningen. Fråga oss gärna om tips och råd, oavsett om du har en ny eller gammal pool.

VÄRMEVÄXLARE

Med uppvärmning av poolen förlängs badsäsongen avsevärt. Detta betyder ökad glädje för poolägaren.

Vi har två typer av värmeväxlare. Den första en är elvärmeväxlare som är den vanligaste typen då den är enklast att installera. Sedan så har vi en hetvattenväxlare som ansluts till en oljepanna, värmepump eller fjärrvärme.

Elvärmare Aqua HL

Pahlén har utvecklat en ny serie elektriska värmare med digital styrning, där den önskade pooltemperaturen enkelt kan ställas in och den aktuella pooltemperaturen visas i en LED-display.

Utöver inbyggt överhettningsskydd och flödesvakt har värmaren inbyggda kontaktorer, som underlättar installationen av värmaren. Elpatronen är tillverkad av Incoloy 825 eller titan ASTM grade 1 och manteln av glasfiberförstärkt polypropylen. Den är även försedd med unionskopplingar för limning av Ø 50 mm rör.

Värmeväxlare – Varmhetvatten

Dessa värmeväxlare är avsedda för uppvärmning av swimmingpooler genom hetvatten från t.ex. Värmepanna, fjärrvärme eller annan värmekälla. Materialet är helt igenom rostfritt stål. En termostat styr en cirkulationspump som pumpar vattnet från värmekällan genom värmeväxlaren som i sin tur överför energin till poolens vatten.

Anslutningen till pannan måste göras före shuntventilen annars så får värmeväxlaren inget varmvatten när man drar ner värmen på elementen i huset. Till pooler som är utrustade med saltmaskin eller som skall ha saltvatten så skall värmeväxlare av titan användas.

SOLVÄRME

Solvärme är det ideala sättet för att värma swimmingpooler och Miami Pools solfångare är speciellt utvecklade för detta. En pool bör ha en temperatur på mellan 23 och 26 grader för att vara skön att bada i. Denna temperatur får du på bästa sättet med solvärme. En solig sommardag kan solfångarna höja temperaturen i poolen med 5-6 grader. Kom ihåg att solen är helt gratis att utnyttja när du väl köpt systemet

– Hur fungerar systemet?
Poolens vatten cirkulerar genom solpanelerna som absorberar solens värme. Bästa effekt får du om solpanelerna placeras i söderläge men även andra lägen ger gratis värme. Solpanelerna kan placeras på både tak och mark och panelerna ansluts med ett rörsystem till poolens cirkulationssystem i pumprummet.

För bästa utnyttjande av solpanelerna bör systemet utrustas med en automatisk styrning som kopplar in solvärmen när temperaturen vid solpanelerna överstiger poolens temperatur. Man kan även använda solpanelerna utan styrning men då är det svårt att utnyttja solfångarna till max.

Det är svårt att avgöra om temperaturen är högre vid solfångarna än i poolen och du vet inte om temperaturen vid solpanelerna är den samma under hela dagen. Blir det ett kallt regn mitt på dagen så kyler detta poolen istället för att värma den.

– Montering av solvärme
Solfångarna monteras normalt på ett lutande tak men även montering på ett plant tak eller ett markmontage går bra. Rör för rördragning mellan solfångarna och poolen ingår inte i solpaketen, men vissa kopplingar för installation i pumprummet ingår. Vid rördragning mellan pumprum och solfångare kan två olika typer av rör användas. Antingen PVC rör eller PEM rör. Om rördragning sker så att rören inte kan dräneras på vatten vintertid så skall PEM rör användas. I annat fall så går det utmärkt att använda PVC rör och rördelar.

– Solpanelens uppbyggnad
Solpanelen består av två stammar som är sammankopplade med en matta med ca 200 fina kanaler som vattnet skall flöda genom. Panelen väger ca 8 kg tom och rymmer ca 9 liter vatten (3 meters panel). Panelerna är tillverkade i UV beständig polytenplast som är beständig mot klorvatten. Denna typ av solfångare har en lång livslängd och har betalat sig snabbt.

– Hur många paneler?
För att vara självförsörjande på värme under större delen av badsäsongen så behöver Du en yta med solfångare som motsvarar mellan 50 och 75% av poolens yta. (3 meters panel har en solyta på 3,75 m2 och en 2 meters 2,5 m2) Kan solfångarna placeras i söderläge så bör totala ytan motsvara 50% av poolytan. I andra väderstreck bör solfångarytan vara minst 75%. Minst 4 paneler skall man installera, detta för att inte strypa flödet för mycket.

Ta hjälp av ett riktigt proffs - Hitta närmaste återförsäljare Hitta återförsäljare