Äga pool
Äga spabad
Använd klorfri spakemi
Byta vatten i spabad
Justera pH och alkalinitet i spa
Flocka spabadet mot grumligt vatten
Grumligt/mjölkigt vatten i spabad
Doseringsinstruktioner OxyBox
Rengöra spafilter
Uppstart av nytt spabad
Underhåll och skötsel av spabad
Rengöra rören i spabad
Hur mycket spakemi behöver du?
Inspiration
Köpa pool
Köpa pooltak
Vanliga frågor om pool

Rengöra rören i spabad

I det dolda rörsystemet i ditt spabad gömmer sig smuts, bakterier och rester av hudfetter. Fettet bildar med tiden en så kallad biofilm som försämrar vattenkvaliteten. Det räcker tyvärr inte att bara tömma spabadet och fylla på med nytt, rent vatten för att få bort biofilmen. För effektiv rörrengöring bör du använda ett specialmedel, till exempel SpaCare Biofilm Cleaner, minst en gång om året.

I ett spabad med massagemunstycken sitter det mängder med slangar och rör som du inte ser. Varje gång du badar bildas det en hinna av smuts vid vattenlinjen. Det känner du nog igen. Det är hudrester, smuts, damm, hår och annat som lossnar från dig och alla andra som badar. De stora partiklarna fastnar i filtret, medan allt som är smått spolas runt i spabadet. Med tiden fastnar mycket av denna smuts i badets rörsystem och bildar en hinna som kallas biofilm. Ju längre tiden går desto mer smuts och fetter samlas i rören. Det gör att vattnet flödar sämre och framför allt att det behövs mer kemikalier för att hålla vattnet rent.

Därför ska du minst en gång om året göra rent rörsystemet i ditt spabad. Det låter omständligt, men med rätt produkter är det en barnlek. Vi rekommenderar därför SpaCare Biofilm Cleaner, ett specialmedel som effektivt löser upp smuts och fetter i rörsystemet.

Du får inte bada i vatten där SpaCare Biofilm tillsatts. Därför är det lämpligt att göra detta innan du byter vatten.

Bruksanvisning Biofilm Cleaner

  1. Använd befintligt badvatten.
  2. Stäng alla luftvred till massagen. Om du är osäker på om luften är på eller av kan du starta all massage och sedan gå varvet runt och vrida av luftinblåset så att du enbart har vattentrycket ur massagemunstyckena. Gör du inte detta får du samma effekt som när man häller diskmedel i en fontän – skumparty!
  3. Ta upp spabadets filter.
  4. Tillsätt en hel flaska Biofilm Cleaner (för bad med 1000-3000 liter vatten). Starta cirkulationen och låt den gå i cirka 30 min. Starta även alla massagepumpar och kör dem i 15-30 minuter.
  5. När rengöringen har avslutats töms badet på vatten. För absolut bästa effekt kan du sedan fylla badet med rent sköljvatten, starta cirkulation- och massagepumpar, köra dem i 1-2 minuter och därefter tömma badet igen. Då det går åt mycket vatten till detta rekommenderar vi dock att du istället spolar vatten i munstyckena när du tömmer badet. På så sätt får du åtminstone bort lite mer av det sista vattnet som blir kvar i rören när du tömmer badet.
  6. Sätt i en ny eller rengjord filterpatron. Fyll på med nytt vatten.