Äga pool
Äga spabad
Använd klorfri spakemi
Byta vatten i spabad
Justera pH och alkalinitet i spa
Flocka spabadet mot grumligt vatten
Grumligt/mjölkigt vatten i spabad
Doseringsinstruktioner OxyBox
Rengöra spafilter
Uppstart av nytt spabad
Underhåll och skötsel av spabad
Rengöra rören i spabad
Hur mycket spakemi behöver du?
Inspiration
Köpa pool
Köpa pooltak
Vanliga frågor om pool

Rengöra spafilter

Efter en tids badande samlas smuts och fetter i ett spafilter som inte går att få bort med bara vatten. För att du enkelt ska kunna rengöra ditt filter finns därför SpaCare Filter Cleaner, ett rengöringsmedel speciellt framtaget för att rengöring av spafilter. I den här artikeln går vi igenom hur du på bästa sätt rengör och sköter om ditt spafilter.

Grundläggande för att få ett kristallklart vatten är att spabadet har en väl fungerande filteranläggning. De flesta spabad har idag löstagbara filterpatroner, så kallade spafilter. När du filtrerar vattnet rensar du det från kroppsoljor, kosmetikarester och andra partiklar som flyter runt i vattnet och bidrar till att göra det grumligt. Eftersom större delen av denna smuts fastnar i ditt filter är det viktigt att ofta göra rent det.

Snabb rengöring av spafilter

Vi rekommenderar att du efter varje eller vartannat bad tar upp spabadets filter och sköljer av det under kran eller med vattenslang. För extra effektiv rengöring kan du vid dessa tillfällen använda vår smarta filtertvättare. Filtertvättaren kopplas på slangen och hjälper till att fördela vatten mellan lamellerna där det lätt fastnar smuts. Observera att du aldrig bör använda högtryckstvätten när du rengör ditt spafilter eftersom det kraftfulla trycket förstör lamellerna.

Filtertvättare spafilter filterrengöring
Filtertvättare för extra effektiv filterrengöring.

Rengöring av smutsigt spafilter

Efter en tids användning har det samlats så pass mycket kosmetika och hudrester i filtret att den feta ytan som bildats inte går att få bort med bara rent vatten. Den feta beläggningen täpper till filtret och kan till och med göra så att hela spabadet blir överhettat och stannar. Därför är det väldigt viktigt att du med jämna mellanrum, cirka en gång i månaden/varannan månad, rengör ditt spafilter med ett specialanpassat rengöringsmedel. Vi rekommenderar SpaCare Filter Cleaner.

SpaCare Filter Cleaner 500 ml
SpaCare Filter Cleaner 500 ml

Bruksanvisning Filter Cleaner

  1. Ta ut filterpatronen och spola rent från all synlig smuts mellan lamellerna med rent vatten från kran eller slang.
  2. Placera filtret i en hink eller dylikt och tillsätt 1 dl Filter Cleaner och rent vatten tills att filtret är helt täckt. Om du har problem med att filtret flyter upp är ett bra knep att använda en hink med lock och fylla på med vatten hela vägen upp till kanten. Alternativt att lägga en vikt, till exempel en sten, ovanpå filtret (om det har en plan topp).
  3. Låt filtret ligga i minst 12 timmar och skölj det sedan noga med varmt vatten. Använd gärna vår filtertvättare för extra effektiv rengöring mellan lamellerna.

 

Det är en bra idé att ha två uppsättningar filterpatroner, så att den ena kan användas medan den andra ligger i blöt i en rengöringslösning av SpaCare Filter Cleaner.

Använd inte detta för att rengöra ditt spafilter

I diverse forum ser man folk som tipsar om andra sätt att rengöra ett spafilter. Kul och fyndigt ibland, ganska ofta mindre bra. Här är fyra saker vi inte rekommenderar:

  • Högtryckstvätt – eftersom det förstör filtret. Det är dyrare att köpa ett nytt filter än flera flaskor Filter Cleaner. (Har du redan gjort detta och behöver köpa ett nytt spafilter hittar du dem här).
  • Klorin – eftersom det snarare bleker filtret och lurar dig att det är rent, än faktiskt gör rent det.
  • Diskmedel – eftersom det innebär mer jobb och inte löser fett lika bra (trots vad vissa kända varumärken påstår i sin reklam, men nämner inga namn) som Filter Cleaner. Skulle du dessutom skölja filtret lite för fort får du skumparty på uteplatsen, något som inte alls är lika roligt som det låter.
  • Diskmaskinen – eftersom inte den heller löser upp fetter, kosmetikarester och får bort bakterier lika effektivt som Filter Cleaner. Dessutom går det åt onödig energi.