Äga pool
Uppstart av ny pool
Hur mycket poolkemi behöver du?
Tips vid vinterstängning
Vinterstäng poolen
Flocka poolen mot grumligt vatten
Byta sand i sandfilter
Rengör din poolvärmepump
Energismart poolskötsel
Dammsuga poolen
Rengör linern i poolen
Backspola sandfilter
Maskinellt underhåll
Byt från klor till Baquacil
Dosera Baquacil
Underhåll av poolvattnet
Optimala vattenvärden
Sluta använda klor i poolen
Poolsäkerhet
Äga spabad
Inspiration
Köpa pool
Köpa pooltak
Vanliga frågor om pool

Backspola sandfilter

Här går vi igenom hur du går till väga för att backspola ditt sandfilter och hur ofta du bör göra det. Det är mycket enkelt att backspola ett sandfilter och vår rekommendation är att du gör det minst en gång i veckan.

 

Miami Filter Miami Pool

Det är viktigt att du gör rent sanden i sandfiltret eftersom det är sandfiltret som ser till att poolvattnet renas. Smutsen som passerar sanden fastnar i sandbädden och med tiden innebär det att det blir allt svårare för vattnet att passera genom filtret. Därför behöver smutsen som bildas forslas bort och det är vad man gör vid en så kallad backspolning. Då rör man om sandbädden så att smutsen spolas ut i avloppet och sanden inte packas till en hård massa.

Hur ofta ska man backspola sitt sandfilter?

En vanlig fråga är “Hur ofta ska man backspola sitt sandfilter?”. Detta beror främst på hur mycket man badar och hur mycket partiklar, såsom löv, pollen och insekter, det hamnar i vattnet. Ytterligare en bidragande orsak är hur noga de som badar är med att duscha innan de hoppar ner i poolen. Detta eftersom kosmetiska, solkrämer och hårgelé skapar en fet hinna i sandbädden. Vår rekommendation är att du backspolar ditt filter minst en gång i veckan.

Vad visar manometern?

Backspolning ska alltså i normala fall genomföras cirka gång i veckan. Du bör där emellan hålla koll på manometern på sandfiltret. Om trycket ökar kan sandbädden vara för smutsig eller för hårt packad. Du ska då se till att backspola direkt. Om trycket istället är lägre än normalt kan det ha bildats gångar i sanden. Även då bör filtret backspolas direkt. Vad som räknas som bra tryck varierar mellan manometrar, men ett tips är att sätta en markering för var trycket ligger när filtret är nytt. På så sätt kan du hålla koll på vad som är ett bra värde och om det förändras.

Backspola sandfilter, gör så här:

  1. Stäng av pumpen och eventuell värmare.
  2.  Ändra centralventilen till läge Backwash.
  3. Starta pumpen och kör ett par minuter tills att vattnet i siktglaset på centralventilen är klart.
  4. Stäng av pumpen och ställ centralventilen i läge Rinse.
  5. Starta pumpen och kör den i en minut.
  6. Stäng av pumpen och ställ centralventilen i läge Filter.
  7. Starta pumpen igen. Backspolningen är nu genomförd.

 

Dessa instruktioner är generella och gäller för i princip alla sandfilter. Är du osäker på hur du ska göra kan dina lokala återförsäljare hjälpa dig.
Hitta återförsäljare.