Energismart poolskötsel
Hur sköter man om sin pool på ett så energi- och klimatsmart sätt som möjligt? Svaret är att det finns mycket du kan göra för att minska din energiförbrukning och på en hel säsong finns det många tusenlappar att spara. I grunden handlar det om enkla saker som gör stor skillnad, bland annat att sänka värmen, vara noggrann med rengöring och att använda poolskydd. Vill du gå ett steg längre finns det mycket ny teknik som hjälper dig spara ännu mer.
Poolskydd på när ingen badar
Att ha ett poolskydd ger många fördelar utöver ökad säkerhet. Först och främst sparas energi och du får minskade kostnader för uppvärmning. Avdunstningen minskar också, något som gör att du inte behöver fylla på vatten och kemikalier lika ofta. Du undviker även att löv och smuts hamnar i vattnet vilket gör att kemikalieförbrukningen minskar ytterligare. Om solen skiner på poolen och det är varmt ute hjälper solvärmen till att värma upp vattnet. Det viktigaste är därför att poolskyddet är på när det är mulet eller kallt samt på kvällar och nätter. Men, för absolut bästa effekt ska poolen egentligen täckas så fort ingen badar, oavsett om solen skiner eller ej.
Backspola och håll sanden ren
Backspola inte för ofta och inte för sällan. En gång i veckan är ett bra riktmärke vid normal badbelastning. Håll koll på trycket på manometern, vid högt tryck ska du backspola. Ju högre tryck desto större är vattenmotståndet, vilket också innebär att det går åt mer energi för att driva cirkulationen. Du kan läsa mer om hur du backspolar i artikeln Backspolning av sandfilter.
Förutom att backspola med jämna mellanrum ska du också rengöra sanden en gång om året med Sandfilter Cleaner. När sanden är smutsig och full av beläggningar ökar också motståndet, något som gör att du får en ökad energikostnad helt i onödan. Om du har traditionell sand eller filterglas i ditt befintliga sandfilter rekommenderar vi att du byter till vårt nya filtermedium ZeoAqua vid nästa sandbyte. ZeoAqua är en vulkanisk mineral som med naturlig trippelfiltrering ner till två mikron ger kristallklart vatten med mindre ansträngning. Med ZeoAqua i ditt sandfilter får du effektivare rening, minskat kemikaliebehov, stabilare pH-värde samt lägre energiförbrukning och minskade kostnader.
Sänk pumpens varvtal
Genom att sänka varvtalet på cirkulationspumpen, d.v.s. sänka hur mycket vatten som pumpas genom systemet per minut, sänker du energiförbrukningen och förlänger pumpens livslängd. I dag finns det poolpumpar där du själv kan ställa in varvtalet, men har du en fungerande poolpump med en hastighet är det dumt ur både ekonomisk och miljömässig synpunkt att byta ut den. Därför har vi utökat vårt sortiment med en produkt som kallas frekvensstyrning. Med denna kan du enkelt reglera hastigheten på din pump och på så sätt spara upp till 80% i energiförbrukning. Frekvensstyrningen är kompatibel med de flesta 1-fas pumpar upp till 1,1 kW. Hur mycket du kan sänka varvtalet beror på hur mycket poolen används och hur varmt det är ute. Ju högre badbelastning och utetemperatur, desto högre varvtal behövs. Vid väldigt hög badbelastning, d.v.s. om flera personer badar flera timmar om dagen, rekommenderar vi att pumpen får gå på maxeffekt dygnet runt. Vid normal badbelastning kan pumpens varvtal sänkas nattetid. Om poolen används väldigt sparsamt eller inte alls under vissa perioder kan pumpens varvtal sänkas dygnet runt.
Töm silkorgarna ofta
I både ytvattenrenaren och cirkulationspumpen sitter det silkorgar. För bästa vattenflöde ska dessa kontrolleras ofta och tömmas vid behov. Ju mer skräp det är i silkorgarna, desto sämre blir flödet och desto mer energi går det åt.
Sänk värmen
Det är sällan lönt att sänka värmen i poolen tillfälligt, till exempel vid en utlandsresa, då det går åt mycket energi till att sedan värma upp vattnet igen. Vill du spara så mycket energi du bara kan är det istället bättre att permanent sänka temperaturen en eller flera grader, till exempel från 27 till 25 grader.
Rengör värmepumpen
En ren värmepump förbrukar mycket mindre el än en smutsig. Har du en värmepump bör du därför rengöra kondensorn varje år, förslagsvis med det lättanvända medlet Easy Foam. I artikeln nedan kan du läsa mer om hur du använder Easy Foam.
Ta hand om din poolvärmepump
Se över värmesystemet
Om du har en äldre on/off-värmepump eller något annat värmesystem för att värma poolvattnet rekommenderar vi att du byter till en inverterpump när den gamla utrustningen går sönder. Inverterteknologin fungerar genom att kompressor- och fläkthastigheten justeras kontinuerligt efter vattnets temperatur. Detta gör att du får betydligt lägre energiförbrukning än med traditionella on/off-pumpar.
Du hittar våra inverterpumpar via länken nedan:
Värmepumpar Inverter
Använd Baquacil
Med den klorfria poolkemikalien Baquacil kan du använda backspolningsvattnet för att vattna i trädgården. På så sätt sparar du mängden vatten du förbrukar i hushållet.
Är du nyfiken på Baquacil kan du läsa mer i artikeln Sluta använda klor i poolen.
Spara kemikalier med digitalt testinstrument
Med ett digitalt testinstrument får du ett exakt värde för de kemikalier du önskar mäta. Det betyder att du inte riskerar att dosera onödiga mängder kemi.
Laga istället för att köpa nytt
Genom att köpa produkter av hög kvalitet som håller länge minskar vårt behov av att köpa nya produkter som det går åt stora resurser till att tillverka. Om din pump eller annan poolutrustning går sönder, kontrollera först om produkten går att laga. Kontakta din lokala återförsäljare för hjälp.
Byt till LED
Om du inte redan har LED-belysning i din pool rekommenderar vi att du betyder ut din gamla PAR 56-lampa mot LED när den går sönder. Våra LED-lampor är anpassade till pooler och passar till 99% av all poolbelysning. Om man jämför med en halogenlampa drar en LED-lampa betydligt mycket mindre ström. Dessutom håller en LED-lampa fem gånger så länge, så det är bra för miljön också. Är du osäker på hur du byter till LED kan du kontakta din lokala återförsäljare.
Du hittar våra lösa LED-lampor här:
Belysning – Tillval