Äga pool
Äga spabad
Använd klorfri spakemi
Byta vatten i spabad
Justera pH och alkalinitet i spa
Flocka spabadet mot grumligt vatten
Grumligt/mjölkigt vatten i spabad
Doseringsinstruktioner OxyBox
Rengöra spafilter
Uppstart av nytt spabad
Underhåll och skötsel av spabad
Rengöra rören i spabad
Hur mycket spakemi behöver du?
Inspiration
Köpa pool
Köpa pooltak
Vanliga frågor om pool

Byta vatten i spabad

Du bör byta vatten i ditt spabad 2-4 gånger om året. När du ska tömma ditt spa på vatten är det absolut enklast och snabbast att använda en dränkbar pump. När du fyller på med nytt vatten bör du placera slangen ner i ytvattenrenaren/filtret för att undvika att det bildas luft i systemet.

byta vatten i spabad

Tömma spabad

Vattnet i ett spabad bör bytas 2-4 gånger om året beroende på hur mycket man badar och vilken typ av kemikalier som används. Det är mycket enkelt att byta vatten i ett spabad, även vintertid. För snabb och enkel tömning rekommenderar vi att du använder en dränkbar pump. Dessa finns att köpa för några hundralappar i vanliga bygg- och fritidsvaruhus. Vissa spabad har en plugg som du kan använda för att tömma badet, men denna brukar ofta sitta lite dåligt till och det tar dessutom mycket längre tid. Fördelen med en dränkbar pump är även att du kan styra vattnet dit du vill på ett annat sätt än när du använder tömningsplugget i spabadet.

Innan du tömmer ditt spabad ska du alltid slå av elen. Medan du tömmer badet är det lämpligt att spola in vatten med vattenslang och skölja alla massagejets. Passa gärna på att ta en fuktig trasa och torka bort eventuellt smuts vid vattenlinjen. Du behöver oftast inte använda något speciellt rengöringsmedel för detta. Om det behövs ska du vara noga med att inte använda rengöringsmedel med poleringskorn eftersom dessa har en slipande effekt på spabadets akryl.

Vi rekommenderar att du 1-2 gånger om året även gör rent rören med SpaCare Biofilm Cleaner i samband med vattenbyte. Du kan läsa mer om detta i artikeln ”Rengöra rören i spabad”.

Fylla på nytt vatten i spabad

För att fylla på vatten i ditt spabad kan du använda vattenslangen. När du fyller på vatten bör du placera vattenslangen ner i ytvattenrenaren eller där dina spafilter sitter. Genom att göra detta fylls spabadet via rörsystemet och risken för att det ska bildas luft i systemet minskar.

När spabadet är fyllt startar du elen och doserar kemikalier. Passa gärna på att dosera SpaCare No Scale och en dos av flockningsmedlet Bright & Clear. Detta hjälper dig få ett kristallklart vatten direkt från start, framför allt om du fyller med vatten från egen brunn. För mer information om vad du ska dosera för kemi efter vattenbyte kan du läsa artikeln nedan:

Uppstart av nytt spabad