Äga pool
Äga spabad
Inspiration
Så väljer du belysning till trädgården
Skapa en inbjudande utemiljö med trädgårdsbelysning
”Man har poolen till mer än att bara bada i”
”Att välja tak till poolen var en självklarhet”
”Det är ganska fantastiskt att man kan handla en pool lokalt”
Välja pooltak
Klorfri pool med Miami Pool och Baquacil
Poolmodeller för olika tomter
Pool i alla typer av trädgård
Köpa pool
Köpa pooltak
Vanliga frågor om pool

Så väljer du belysning till trädgården

Decklights, spotlights, markspottar och pollare. Watt och lumen, spridningsgrad och färgtemperatur. Att förstå sig på vad man ska välja för belysning i trädgården är inte alltid helt lätt. Här reder vi ut de olika begreppen och hjälper dig välja belysning i trädgården.

 

Optica spotlight

Watt, lumen, spridningsgrad och Kelvin

Innan vi tittar på LightsOns olika lampor ska börja med det mest avgörande för val av belysning och det som många fastnar på: watt, lumen, spridningsgrad och färgtemperatur.

Watt

Watt, förkortas W, är en måttenhet för effekt och beskriver den energi som förbrukas av en lampa. Watt säger med andra ord ingenting om hur mycket ljus en lampa avger utan enbart hur mycket energi den förbrukar.

Lumen

Lumen, förkortas lm, är en måttenhet för ljusström. Lumen anger den totala mängden ljus som en ljuskälla avger, d.v.s. hur ljust den lyser.

Hur watt och lumen hänger ihop

Det gör de egentligen inte. På glödlampans tid valde man lampa utifrån antal watt. Det ansågs helt enkelt vara i watt man mätte hur starkt en lampa lyste. Dagens LED-lampor är emellertid mycket energieffektivare än glödlampor. Där en ljuskälla innan krävde många watt för att ge ett visst antal lumen, krävs det idag färre watt för att en ljusskälla ska ge lika mycket ljus. Wattalet blir alltså lägre medan antalet lumen bibehålls.

Med dagens LED-lampor tittar man på lumen istället för watt för att få veta hur starkt en lampa lyser. Detta eftersom lumen faktiskt anger själva ljusflödet. Vi kommer att prata om både watt och lumen när vi jämför LightsOns lampor. På så sätt får du veta hur ljust de lyser samt hur lite ström de drar.

Spridningsgrad

Spridningsgraden avgör hur brett lampan lyser. Graderna baseras på en cirkel där 0 är startpunkten och 360 grader är varvet runt. Beroende på vad du vill belysa är de olika spridningsgraderna olika lämpliga. Smal spridning (runt 15 grader) är lämpligt om du vill belysa enskilda föremål, exempelvis ett fågelbad. Mediumspridning (runt 60 grader) är bra om du vill belysa sådant som är brett i omfång, exempelvis trädkronor. Rundstrålande spridning (360 grader) är bra om du vill att allt som är runt lampan ska belysas, exempelvis i en rabatt där allt under/runt lampan ska belysas.

Färgtemperatur

Färgtemperaturen indikerar färgen på det ljus som kommer från lampan och anges i Kelvin. Ju lägre antal Kelvin ljuskällan har desto varmare är ljuset. Som exempel kan sägas att 2700K är mycket varmt vitt ljus och kan uppfattas som gult/orange, 3000K är varmt vitt ljus som är behagligt för ögonen, 4000K är kallt vitt ljus och uppfattas ganska skarpt medan 6500K motsvarar vanligt dagsljus och kan uppfattas som blått.

All trädgårdsbelysning från LightsOn lyser med 3000K och har alltså ett varmt vitt ljus.

 

Indus markspot för utomhusbruk
Indus markspot är en kraftfull markspot med hela 1100 lm. Passar perfekt för att lysa upp riktigt stora träd.

Välj rätt trädgårdsbelysning

För enkelhetens skull kommer vi presentera de olika typerna av belysningsarmaturer från lågt till högt. Vi börjar med markspottar och slutar med vägg-/fasadbelysning.

Markspottar

En markspot är en lampa som grävs ner i marken och lyser uppåt. Kallas ibland även för in-ground markspot. Denna typ av belysning ger ett effektfullt sken och fungerar såväl längs med murar och häckar, bredvid gångar, under träd eller i rabatter. Fördelen med att installera markspottar för att belysa trädgården är att det inte föreligger någon snubbelrisk, att du inte behöver oroa dig när du klipper gräset samt att du inte behöver se själva lamparmaturen.

Capella: En liten markspot med 5 W och 270 lm. Mäter 6,5 cm i diameter. Lämplig för att lysa upp små till medelstora träd och buskar samt häckar, murar och staket.

Castor: En kraftfull markspot med 15 W och 1100 lm. Mäter 9 cm i diameter. Lämplig för att lysa upp stora träd.

Indus: En stor och kraftfull markspot i rostfritt stål med 16 W och 1100 lm. Mäter hela 16 cm i diameter och är dessutom riktbar. Lämplig för att lysa upp stora träd.

 

Aries däcklampa
Aries trappbelysning har ett ögonlock som riktar ljuset nedåt. Kallas även för down light. Perfekt i trappor!

Decklights och trappbelysning

Decklights är lampor som traditionellt fälls ner trädäck, därav namnet. Själva lampan kan givetvis fällas ner och belysa mycket mer än bara en altan. De kan fällas ner i stensättning, användas som markör vid ett trappsteg eller som avslut på en nivå i trädgården. På en brygga eller längs en gång kan du med decklights skapa ett härligt mjukt ljusflöde samtidigt som ljuset leder dig dit du ska. Kan placeras på både horisontella och vertikala ytor. Trappbelysning är lampor som placeras vid exempelvis trappavsatser och terrasskanter för att ge belysning nedåt. Kan även kallas för down light eftersom de riktar belysningen nedåt.

Spectrum: En liten decklight i borstad aluminium som mäter 4 cm i diameter. 0,5 W och 20 lm. Lämplig att fällan in för att belysa altaner mm.

Terra: En lite större decklight i aluminium som mäter 5,9 cm i diameter. 0,5 W och 25 lm. Lämplig för dig som vill ha lite starkare ljus.

Aries: Trappbelysning i borstad aluminium med ett “ögonlock” som riktar ljuset nedåt. 0,5 W och 10 lm. Perfekt på terrasskanter, i trappor och på fasader där du vill ha lampor som inte lyser så starkt.

 

Medusa spotlight LED
Medusa spotlight, liten men kraftfull. Stark nog att lysa upp stora träd med vida kronor.

Spotlights

Med riktbara spotlights i trädgården kan du belysa till exempel föremål, blommor, buskar och träd. Spotlights används även för att belysa fasader och murar. LightsOn har ett stort utbud att spotlights med styrka från 90 upp till 800 lumen – allt för att du ska hitta den spotlight som passar ditt behov bäst.

Optica: Liten och diskret spotlight med smal spridning. 1 W och 90 lm. Vår minsta spotlight, perfekt för att belysa objekt, blommor, mindre buskar och små träd.

Luminus: Spotlight med smal spridning, 5 W och 270 lumen. Mäter 6,5 cm i diameter. Med sin smala spridning är den utmärkt för att belysa trädstammar. Fungerar även att fästa på fasaden.

Luna: Stilfull spotlight med mellanspridning. Mäter 6 cm i diameter, 5 W och 370 lm. Lämplig för att lysa upp små till medelstora träd, buskar, och stora perenner i rabatter. Fungerar även att fästa på fasaden. Finns i både svart och silver.

Medusa: Liten med kraftfull spotlight med bred ljusspridning. 8 W och 560 lm, 5,6 cm i diameter. Används för att belysa medelstora till stora träd med vida kronor.

Sirius: Vår mest kraftfulla spotlight. Är lite större än övriga modeller, mäter 10 cm i diameter. 12 W och 800 lm. Har smal spridning. Används för att belysa stora, höga träd.

 

Pollux pollare
Pollux, en dekorativ pollare som med sin stilfulla design passar både efter gångar och i rabatter med högre växtlighet.

Pollare

När man säger pollare tänker nog de flesta på det som sjömän förtöjer sina båtar i vid kajen, men benämningen pollare betyder att det är en markfast konstruktion av något slag. Trädgårdsbelysning på hög fot är kanske en enklare beskrivning. I trädgården används pollare för att skapa struktur och ge ledljus längs med gångar, vid garageuppfarten och entréer. Pollare är även fina att sätta en eller flera i en grupp i rabatten eller vid en damm för att skapa en ljusinstallation i trädgården.

Pixton: En dekorativ pollare som är 50 cm hög. 1 W och 75 lumen, rundstrålande ljus. Perfekt i rabatter med lite högre växter och på platser där du inte vill ha för starkt ljus.

Pollux: En dekorativ pollare som är 64 cm hög. 2 W och 75 lumen, rundstrålande ljus. Perfekt i rabatter, efter gångar och andra ställen där du inte vill ha för starkt ljus.

Ellips: Liten och dekorativ pollare med snygg design. 34 cm hög, 2 W och 90 lm. Har rundstrålande ljus och passar bra i rabatter med lägre växter.

Saturnus: Traditionell pollare i klassisk stil. Finns som svart och silver. 90 cm hög, rundstrålande spridning, 4 W och 350 lm. Lämplig efter gångar, uppfarter och på andra platser där du vill få ett upplyst område.

 

Vega fasadbelysning
Vega fasadbelysning. Har rundstrålande ljus och lyser upp en stor cirkel runt själva lampan. Passar utmärkt på husväggen.

Fasad- och väggbelysning

Fasad- och väggbelysning används såsom namnet antyder för att lysa upp fasader, väggar, staket, murar och andra vertikala ytor. Belysningen är oftast riktad nedåt och kallas då även för down lights. Det kan emellertid vara väldigt dekorativt med rundstrålande belysning (såsom belysningsarmaturen Vega har i bilden ovan) eller belysning som strålar både ned och uppåt. Traditionellt sett är fasadbelysning i huvudsak dekorativ och lyser väldigt nära fasaden, därför behövs sällan speciellt högt lumen.

Zenit: En liten, diskret down light som mäter 7 cm i diameter. 0,5 W och 20 lm med medium spridning. Passar dig som vill belysa fasad, mur eller staket där själva lampan ska vara diskret och enbart lysa nedåt (eller uppåt).

Zenit Duo: En liten, diskret fasadbelysning som lyser både uppåt och nedåt. Mäter 7 cm i diameter. 1 W och 40 lm med medium spridning. Passar dig som vill belysa fasad, mur eller staket där själva lampan ska vara diskret men ge förhållandevis mycket, dubbelriktat ljus.

Vega: En stor, dekorativ vägg- och fasadbelysning som lyser med rundstrålande ljus och skapar en belyst cirkel på väggen. Mäter 12 cm i diameter, 2 W och 90 lm. Passar på fasader och väggar där du vill ha ett starkt men dekorativt ljussken som sprider sig stort runt själva lampan.

Vill du se hela vårt belysningssortiment?

Vi har allt från markspottar till fasadbelysning och dekorativ belysning till din trädgård. Tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp med att bygga ihop ditt belysningssystem.

Till trädgårdsbelysningen