Äga pool
Äga spabad
Använd klorfri spakemi
Byta vatten i spabad
Justera pH och alkalinitet i spa
Flocka spabadet mot grumligt vatten
Grumligt/mjölkigt vatten i spabad
Doseringsinstruktioner OxyBox
Rengöra spafilter
Uppstart av nytt spabad
Underhåll och skötsel av spabad
Rengöra rören i spabad
Hur mycket spakemi behöver du?
Inspiration
Köpa pool
Köpa pooltak
Vanliga frågor om pool

Grumligt/mjölkigt vatten i spabad

Har du problem med att vattnet är mjölkigt eller grumligt i ditt spabad? Det kan bero på flera saker. Här hjälper vi dig reda ut varför ditt vatten är grumligt och vad du kan göra för att åter få kristallklart vatten i ditt spa.

 

Om du har grumligt, dimmigt eller mjölkigt vatten i ditt spabad kan det bero på flera olika saker. Är vattnet grumligt beror det på att det är små partiklar i vattnet som inte filtreras bort. Antingen på grund av att filtret är mättat eller för att partiklarna är så små att de passerar rakt genom filtret. Är vattnet mer mjölkigt eller dimmigt beror det oftast på att pH-värdet är för högt eller för lågt.

Beroende på orsaken finns det också olika lösningar. I den här artikeln börjar vi med de vanligaste orsakerna och presenterar lösningarna på dem. Steg för steg går vi vidare till nästa möjliga orsak och dess lösning. Om du har problem med grumligt/mjölkigt vatten i ditt spa ska du alltså göra samma sak. Kontrollera punkt 1. Om det inte är problemet går du vidare till punkt 2 och så vidare tills du hittar problemet och den lösning som är aktuell i just ditt fall.

Problem och lösning

  1. Dålig filtrering – Ta upp filterpatronen och kontrollera om den är smutsig. Rengör vid behov med SpaCare Filter Cleaner. Vill du veta hur du rengör ditt spafilter kan du läsa artikeln ”Rengöra filter i spabad”.
  2. pH-värdet är inte korrekt – mät pH-värdet med din testutrustning, exempelvis tabletter, maskin eller stickor. Om pH-värdet är för högt eller för lågt justeras det med SpaCare pH Down eller pH Up. Vill du läsa om hur du justerar pH-värdet i ditt spabad kan du läsa artikeln ”Justera pH och alkalinitet i spabad”.
  3. Små partiklar i vattnet – om partiklarna i vattnet är tillräckligt små fastnar de inte i filtret. För att åtgärda detta tillsätter man något som kallas flockningsmedel. Ett flockningsmedel gör att de små partiklarna klumpar ihop sig till stora flockor som sedan fastnar i filtret eller sjunker till botten. Till spabad rekommenderar vi SpaCare Bright & Clear. Vill du läsa mer om hur du använder Bright & Clear kan du läsa artikeln ”Flocka spabadet mot grumligt vatten”.