Äga pool
Äga spabad
Inspiration
Köpa pool
Bra baddjup i pool
Fördelar med att köpa pool tidigt på året
Välj färg på liner
Köpa specialdesignad pool
Sex anledningar att bygga pool på hösten
Välj en svensk miljöpool
En poolstomme i världsklass
Så fungerar en pool
Försäkra din pool
Markpool eller ovanmarkpool − vad är skillnaden?
Behöver man bygglov för pool?
Köpa pooltak
Vanliga frågor om pool

Markpool eller ovanmarkpool − vad är skillnaden?

Det finns två typer av poolkonstruktioner − en som grävs ner och en som byggs ovan mark. Den som grävs ner kallas ofta för markpool och den som står ovan mark kallas av förklarliga skäl för just ovanmarkspool. Men vad är egentligen skillnaden mellan dem?

pool ovan mark

Vi på Miami Pool tillverkar både markpooler och ovanmarkpooler. Alla våra poolstommar tillverkas av stålplåt med en ytbehandling av ett ämne som heter Magnelis. Magnelisbehandlingen gör att du får en pool med extremt hög motståndskraft mot korrosion. Detta gör att du får en stabil och hållbar poolstomme som håller i flera decennier.

Du kan läsa mer om vår poolstomme via artikeln nedan:
Miami Framework – Marknadens stabilaste poolstomme

Men vad är då skillnaden mellan en markpool och en ovanmarkpool förutom att den ena grävs ner och att den andra står på marken?

Vattentryck och marktryck

För att reda ut detta börjar vi med att förklara förhållandet mellan vattentryck och marktryck. När du fyller en pool med vatten skapas ett enormt tryck mot poolens väggar. Tänk dig en plastpåse som du fyller med vatten. Den håller sig ju inte rak såsom påsens form är från början. Istället buktar den ut och blir nästan rund av vattnets tyngd eller tryck. En pool fungerar på samma sätt. Om man har en svag poolkonstruktion kommer vattentrycket att göra att poolens väggar böjs utåt. Därför behöver du en stabil poolkonstruktion!

När du gräver ner en pool hjälper massorna på sidorna till att hålla emot vattentrycket. Man kan säga att vattentrycket och marktrycket tar ut varandra. Vattnet pressar mot ena sidan och marken mot andra sidan och på så sätt håller de poolens väggar raka.

Om du ställer en pool på marken och fyller den med vatten har du inget marktryck som tar ut vattentrycket. Detta betyder att du måste ha en pool som själv kan stå emot vattentrycket. Ibland kallas dessa därför för självbärande pooler. På grund av detta tillverkas ovanmarkpooler lite annorlunda än markpooler.

Miami Pool för ovanmarksmontage

Skillnaden mellan våra markpooler och våra ovanmarkpooler är tre saker.

1: Varje sektion är kortare

Våra markpooler tillverkas med sektioner som är 1 meter breda. Ovanmarkpoolerna tillverkas med sektioner som är 0,5 meter breda, alltså hälften så långa. Det blir alltså dubbelt så många sektioner i en ovanmarkpool om man jämför med en markpool i samma storlek. Detta gör att poolens väggar blir mycket stabilare.

2: Sektionerna har en ”midja”

Varje sektion i en ovanmarkpool har något som kallas för en midja. Det är enkelt förklarat en plåtdel man sätter mitt på sektionerna som fungerar som ett extra stöd eller ett skärp om man så vill. Denna midja ser alltså till att väggarna inte buktar ut på mitten.

3: Poolen har kraftigare förankringsstag

Varje sektion har något som kallas förankringsstag. Dessa är som stödben till poolstommen och gör den stabil. Eftersom det är dubbelt så många sektioner i en ovanmarkpool har man också dubbelt så många stag för extra stabilitet. Dessutom är stagen till en ovanmarkpool utformade på ett sådant sätt att de erbjuder ett ännu bättre stöd till poolväggarna för att de inte ska bukta ut av vattentrycket.

Halva poolen ovan mark?

Ibland kan man vilja ha ena poolen ovan mark och andra poolen under mark. Till exempel om man ska bygga poolen på en sluttning. Eftersom vi tillverkar poolerna själva i vår fabrik i Timrå kan vi göra halva poolen för markmontage och andra halvan för ovanmarksmontage. Så fiffigt!

Du kan läsa mer om att bygga pool i sluttning via artikeln nedan:
Pool i alla typer av trädgård